+ 31 6 23 94 02 47
HomeWindmolen “De Adriaan” in HaarlemWindmolen “De Adriaan” in Haarlem

Windmolen “De Adriaan” in Haarlem

Windmolen "De Adriaan" in Haarlem

Windmolen "De Adriaan" werd aanvankelijk gebruikt voor het slijpen van vulkanische rotsen om cement te produceren, later tabak om snuiftabak te produceren en uiteindelijk om tarwe te malen om meel van te produceren.

Honderden jaren lang hadden Nederlandse molenaars een bijzonder systeem van communicatie met hun klanten (boeren enz.) Dit deden zij door de wieken van de molen in een bepaalde positie te zetten. Wanneer de wieken zich in de diagonale of cross-overpositie bevinden, duidt dit op lange rust, wat betekent dat de molen niet werkt. Wanneer de wieken rechtop staan, betekent dit een korte pauze, en dat de molenaar wijzigingen aanbrengt of echt pauze neemt. De verheugende positie geeft aan dat de molenaarsfamilie iets te vieren heeft: bijvoorbeeld een bruiloft of een geboorte.

Op de zolder van De Adriaan zijn verschillende schaalmodellen van Nederlandse windmolens te zien. Je kunt zien dat verschillende molens verschillende toepassingen hadden: water overladen, graan malen, cement maken, papier (oude doeken gebruiken), specerijen, olie. In zekere zin is de hele molen een museum.

Haarlem ligt op een zandplaat die 10.000 jaar geleden werd aangelegd, er werden toen de eerste huizen gebouwd. In de Middeleeuwen heeft Haarlem zich boven zeeniveau kunnen uitbreiden.

Wanneer je terugkeert naar de begane grond, kun je de winkel te bezoeken om souvenirs van de molen te kopen of om te genieten van een kopje koffie, thee of warme chocolademelk.
Op de eerste verdieping vindt u  de expositie over de geschiedenis van Molen De Adriaan en kunt u de video's over de stad, zijn rivier Spaarne en over windmolens rond Haarlem bekijken.

http://www.molenadriaan.nl/nl/


© 2018: , All Rights Reserved copyright op al onze foto's en video's. Indien u beelmateriaal zou willen kopen of gebruiken neem dan gerust contact met ons op. | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress